Nieuws over het Bilts Hoogkruis
Achtdaagse themareis naar Ierland, 06-13 mei 2024
Treed in de voetsporen van een pelgrim die in de middeleeuwen de louteringsgrot van Sint Patrick in Noordwest Ierland bezocht en bij zijn terugkeer het Sint Laurensklooster in Oostbroek bij De Bilt stichtte, met steun van bisschop Godebald. Reis mee langs eeuwenoude hoogkruisen en andere parels van de Keltisch-christelijke cultuur die ook het christendom in Nederland beinvloedde. Dat kan door deel te nemen aan de 8-daagse rondreis door Ierland, die van 06 tot en met 13 mei 2024 wordt georganiseerd door Gert Landman en Truus Kreeft. De reis wordt verzorgd door Beter Uit reizen. Lees verder.


08 september 2018, Open Monumentendag - 5 Jaar Bilts Hoogkruis
Het is alweer vijf jaar geleden dat in het Van Boetzelaerpark het Bilts Hoogkruis werd onthuld ter gelegenheid van het 900-jarig bestaan van De Bilt. Een geschenk van de Biltse kerken aan de gemeenschap, om de Ierse roots van onze gemeente te eren. Ter gelegenheid van het eerste lustrum zijn vertegenwoordigers van de Stichting Bilts Hoogkruis op zaterdag 8 september tijdens de Kunstmarkt met een stand bij het kruis aanwezig, waar onder andere het boek van Gert Landman over de achtergronden en totstandkoming van het monument te koop is. Lees verder.


16 September 2016 - Bilts Hoogkruis op de Open Monumentendag 10 september
Het Bilts Hoogkruis maakte op zaterdag 10 september deel uit van het programma van de Open Monumentendag De Bilt 2016. Het uitbundige nazomerweer bracht veel mensen op de been en ook het hoogkruis had veel belangstelling. Lees verder.


07 September 2016 - Bilts Hoogkruis op de Open Monumentendag 10 september
Het Bilts Hoogkruis maakt deel uit van het programma van de Open Monumentendag De Bilt 2016. Belangstellenden die op zaterdag 10 september langs monumentale plekjes in de gemeente toeren, kunnen ook bij het hoogkruis in het Van Boetzelaerpark terecht. Vertegenwoordigers van de Stichting Bilts Hoogkruis zijn aanwezig om bezoekers uitleg te geven bij het kunstwerk. Lees verder.


12 September 2015 - Bilts Hoogkruis bedankt donateurs
Op 12 september vierde het Bilts Hoogkruis in het Van Boetzelaerpark zijn tweede verjaardag. Reden voor de Stichting Bilts Hoogkruis om nog eenmaal de sponsors en donateurs te bedanken voor hun financiële bijdragen aan de totstandkoming van het monument. Lees verder.


05 September 2015 - Laatste Bijeenkomst bij Bilts Hoogkruis
Op zaterdag 12 september is het twee jaar geleden dat in het van Boetzelaerpark het Bilts Hoogkruis werd onthuld. Net als vorig jaar zal ook deze zaterdag de Stichting Bilts Hoogkruis met een stand aanwezig zijn bij het monument. Lees verder.


05 Oktober 2014 - Bilts Hoogkruis Bij RoadTV
Road-TV De Bilt heeft van diverse hoogtepunten een rijdende reportage gemaakt. Lees verder.


13 September 2014 - Eén jaar Bilts Hoogkruis
Bij stralend zonnig weer beleefde het Bilts Hoogkruis op zaterdag 13 september zijn eerste verjaardag. Het stichtingsbestuur organiseerde voor deze gelegenheid een kleine bijeenkomst voor sponsors en leden van de 'Club van 100', mensen die met een financiële bijdrage het monument mede hebben mogelijk gemaakt. Lees verder.


06 September 2014 - Bijeenkomst Bilts Hoogkruis 13 september
Op zaterdag 13 september a.s. is het een jaar geleden dat in het Van Boetzelaerpark het Bilts Hoogkruis werd onthuld. Deze eerste ‘verjaardag’ van het cultuurmonument ter gelegenheid van 900 Jaar De Bilt willen we niet ongemerkt voorbij laten gaan.Lees verder.


15 mei 2014 - Grindpleintje rond Hoogkruis
De firma Hoefakker heeft op 15 en 16 mei een ovaal grindpleintje rond het Bilts Hoogkruis aangelegd.Lees verder.


07 maart 2014 - Hoogkruisboek voor kardinaal Eijk
Stichting Bilts Hoogkruis was op vrijdag 7 maart op audiëntie bij kardinaal Wim Eijk. In het Utrechtse Aartsbisschoppelijk paleis overhandigde Gert Landman hem een exemplaar van het boek 'Bilts Hoogkruis, geschiedenis in steen'. Lees verder.


27 februari 2014 - Hoogkruisboek voor deken Théophile Walin
Stichting Bilts Hoogkruis was op 27 februari in Echternach bij deken Théophile Walin van den St. Wilibrordsbasiliek. Hier overhandigde Gert Landman hem een exemplaar van het boek 'Bilts Hoogkruis, geschiedenis in steen'. Lees verder.


19 november 2013 - Eerste boek voor de baron
Het was een waar feest bij de Bilthovense Boekhandel op dinsdagavond 19 november. Het boek 'Bilts Hoogkruis, geschiedenis in steen' werd onder grote publieke belangstelling gepresenteerd.Lees verder.


11 november 2013 - Aankondiging boekpresentatie: ‘Bilts hoogkruis, geschiedenis in steen’
De onthulling van het Bilts Hoogkruis, het robuuste stenen monument ter ere van de Bilts-Ierse geschiedenis, krijgt een papieren toegift. Lees verder.


23 September 2013 - Reportage onthulling Regio-TV De Bilt
Een reportage van ons eigen Bilts nieuws kanaal.Bekijk het filmpje.


16 September 2013 - Steun het hoogkruis! Word lid van de Club van 100.
Het Bilts Hoogkruis staat! Maar de activiteiten gaan door. Lees verder.


14 September 2013 - Grote belangstelling bij de onthulling.
Onder zeer grote belangstelling is op 14 september het Bilts Hoogkruis onthuld. Lees verder.


13 September 2013 - Bilts Hoogkruis geassembleerd!
Vrijdag 13 september was een spannende dag in het Van Boetzelaerpark. Het Bilts Hoogkruis werd met behulp van een grote kraan deel voor deel op zijn fundament gehesen.Lees verder.


11 September 2013 - Alles gereed voor onthulling Bilts Hoogkruis op 14 september!
Het Bilts Hoogkruis is nu 'echt Bilts'. Sinds vorige week ligt het op Biltse bodem te wachten op zijn grootse moment: de feestelijke onthulling op 14 september. Lees verder.


20 Augustus 2013 - Het Bilts Hoogkruis is klaar!
Het Bilts Hoogkruis is klaar! Op 20 augustus legde beeldhouwer Jelle Steendam de laatste hand aan het imposante kunstwerk. Als laatste beeldhouwde hij de afbeeldingen in het voetstuk van het vier meter hoge monument. Lees verder.


20 Juli 2013 - Ademloze bewondering voor een kunstwerk
Circa twintig belangstellende Biltenaren maakten gebruik van de uitnodiging van de Stichting Bilts Hoogkruis om op 20 juli mee te reizen naar het atelier van Joep Struyk in Den HoutLees verder.


03 Juli 2013 - Excursies naar Bilts Hoogkruis in wording: 20 en 23 juli
De details zijn verbluffend, de afbeeldingen en Keltische patronen oogstrelend. Z? ziet vakmanschap eruit.Lees verder.


02 Juli 2013 - Bilts Hoogkruis nadert voltooiing
De details zijn verbluffend, de afbeeldingen en Keltische patronen oogstrelend. Z? ziet vakmanschap eruit. Jelle Steendam heeft in enkele maanden tijd een machtig blok ruwe natuursteen omgetoverd tot een pareltje van beeldhouwkunst. Lees verder.


16 Maart 2013 - De Schakel in Ierse sferen
Wijkcentrum de Schakel en de Immanuelkerk waren op zaterdag 16 maart in Ierse sferen. De Keltische tekenexpositie van Leidy Vermeulen trok veel bekijks, evenals de film over het leven van Sint Patrick. Maar het hoogtepunt van de dag was toch wel het toneelspel over keizerin Mathilde. Lees verder.


10 Maart 2013 - Sint Patrick's Day in De Bilt, 16 maart
Op zaterdagmiddag 16 maart staan zalencentrum De Schakel en de Immanu?kerk in De Bilt in het teken van de Ierse wortels van de gemeente De Bilt. ?n dag voor de offici?e gedenkdag van de Ierse beschermheilige Sint Patrick vieren we op bescheiden schaal onze eigen Sint Patrick's Day.Lees verder.


20 Februari 2013 - Bilts Hoogkruis op de buis
RTV Utrecht heeft op 20 februari in het programma U Vandaag aandacht geschonken aan het Bilts Hoogkruis.Bekijk het filmpje.


04 Februari 2013 - Informatietournee afgesloten
In de afgelopen drie maanden is het Bilts Hoogkruis op tournee geweest door de zes kernen van de gemeente De Bilt. Althans, het twee meter hoge houten schaalmodel, gemaakt door Wouter Steendam.Lees verder.


31 Januari 2013 - Hoogkruisplan gepresenteerd aan gemeenteraad
Op donderdag 31 januari verzamelden de leden van de gemeenteraad zich in de oude raadszaal in gemeentehuis Jaglust om zich te laten informeren over de bijzondere activiteiten ter gelegenheid van 900 jaar De Bilt.Lees verder.


23 December 2012 - Bilts Hoogkruis krijgt vorm.
De beeldhouwer Jelle Steendam is in het atelier begonnen met het uithakken van de verschillende segmenten voor het hoogkruis.Lees verder.


16 November 2012 - Bilts Hoogkruis houdt informatietournee.
Stichting Bilts Hoogkruis gaat op tournee door de gemeente De Bilt. In november, december en januari worden zes informatieavonden georganiseerd om de inwoners bij te praten over de voortgang van het project.Lees verder.


04 November 2012 - Bilts Hoogkruis op Open AmbachtAteliers
Tijdens de open dag van de AmbachtAteliers op 4 november konden bezoekers kennismaken met het Bilts Hoogkruis. Beeldhouwer Jelle Steendam gaf op een stand in een bedrijfsgebouw aan de Ambachtstraat uitleg over het project waarmee hij tot volgende zomer in touw is.Lees verder.


25 september 2012 - Groen licht voor Bilts Hoogkruis.
Een nieuwe mijlpaal voor het project Bilts Hoogkruis!Op 25 september heeft Gemeente De Bilt de omgevingsvergunning afgegeven voor plaatsing van het Bilts Hoogkruis in het van Boetzelaerpark in De Bilt. Lees verder.


10 september 2012 - De ruwe steensegmenten zijn bij het attelier van de beeldhouwer aangekomen.
Het Bilts Hoogkruis word nu echt realiteit. Maandag 10 september zijn de ruwe segmenten afgeleverd bij het attelier van de beeldhouwer Jelle Steendam. Lees verder.


08 september 2012 - Model van het Kruis op de Kunstmarkt
Het Bilts Hoogkruis is zaterdag te zien op de kunstmarkt in het van Boetselaerpark. Naast een model op schaal zal er ook een informatiestand aanwezig zijn. Lees verder.


03 augustus 2012 - Steen voor hoogkruis gekocht Het Bilts Hoogkruis begint tastbaar te worden. In juli brachten beeldhouwer Jelle Steendam en de penningmeester van de Stichting een bezoek aan natuursteenfabriek Bell in het Duitse Westerwald. Daar werd de koop gesloten voor de natuursteen waaruit het Bilts Hoogkruis zal worden vormgegeven. De steen is Weidenhahn Trachiet, een grijs-beigekleurige robuuste steensoort. Lees verder.


03 augustus 2012 - Vergunningaanvraag voor Bilts Hoogkruis Van Boetzelaerpark Het Van Boetzelaerpark in De Bilt krijgt waarschijnlijk de eer om het Bilts Hoogkruis te huisvesten. Samen met de afdeling Beheer Openbare Ruimte van de gemeente heeft het bestuur van de Stichting Bilts Hoogkruis verschillende locaties in het park bekeken. Een grasstrook naast het weiland, nabij de ingang aan de Kerklaanzijde, heeft bij zowel de stichting als de gemeente de voorkeur. Vanaf deze locatie is er zicht op het KNMI, dat staat op de plek van het vroegere vrouwenklooster. Nog eerder stonden op dat terrein de voorlopige onderkomens tijdens de bouw van het klooster op Oostbroek. Dat speelde een belangrijke rol in de Biltse geschiedenis. Het hoogkruis en een van de oudste historische plaatsen in De Bilt zijn zo via een 'zichtlijn' met elkaar verbonden. Lees verder.


18 maart 2012 - Project Bilts hoogkruis uit de startblokken
Zaterdag 17 maart, Sint Patrick's Day. De feestdag ter ere van de Ierse beschermheilige markeerde de start van de informatiecampagne over de realisatie van het Bilts hoogkruis. Enkele tientallen mensen kwamen naar wijkcentrum De Schakel om zich te laten informeren over het project. Belangstellend luisterden zij naar het verhaal van voorzitter Gert Landman van de Stichting Bilts Hoogkruis. Hij vertelde over de Biltse wordingsgeschiedenis, die geworteld is in het Ierland van de twaalfde eeuw, en schetste de bezoekers hoe het Bilts hoogkruis eruit komt te zien. De plannen voor het voor Nederland unieke cultuurmonument werden door de bezoekers met groot enthousiasme begroet. Lees verder.