Nieuws over het Bilts Hoogkruis

10 Maart 2013 - Sint Patrick's Day in De Bilt, 16 maartOp zaterdagmiddag 16 maart staan zalencentrum De Schakel en de ImmanuŽlkerk in De Bilt in het teken van de Ierse wortels van de gemeente De Bilt. …ťn dag voor de officiŽle gedenkdag van de Ierse beschermheilige Sint Patrick vieren we op bescheiden schaal onze eigen Sint Patrick's Day. In een drie uur durend programma kan het publiek kennismaken met Iers-Keltische tekenkunst, er wordt een film vertoond over het leven van Sint Patrick en er is informatie over het Bilts Hoogkruis in wording en over de Ierse reis die eind mei wordt georganiseerd. Ook is die middag het rollenspel over keizerin Mathilde voor het grote publiek te zien.

Expositie tekeningen

Het programma begint om twee uur 's middags met de opening van een expositie van Iers-Keltische tekenkunst met werk van Leidy Vermeulen uit Bilthoven. Samen met Truus Kreeft geeft zij eenmaal per maand leiding aan een oecumenische tekenkring. De tekendocenten geven uitleg over het tekenen van Keltische patronen en symbolen en daarna zal Leidy Vermeulen toelichting geven bij de expositie van haar kunstwerken. Ook werk van leden van de maandelijkse tekenkring is te zien. De tentoonstelling is de hele middag doorlopend te bezichtigen.

Het leven van Keizerin Mathilde

Om drie uur de verrassing van de middag. Op 14 maart, Mathildedag, wordt ter gelegenheid van de start van het feestjaar 900 jaar De Bilt in gemeentehuis Jachtlust een rollenspel over het leven van keizerin Mathilde opgevoerd. Het korte toneelstuk over de jonge vorstin die de gronden van de huidige gemeente De Bilt in de twaalfde eeuw schonk aan het Sint Laurensklooster, wordt op zaterdag 16 maart voor het grote publiek herhaald in de kerkzaal van de ImmanuŽlkerk naast De Schakel. In middeleeuwse klederdracht zullen kinderen en jongeren verschillende leeftijdsfasen van keizerin Mathilde uitbeelden en vertellen over de belangrijke wapenfeiten die zij tijdens haar regeerperiode heeft volbracht. Uiteraard ontbreekt hierin ook de historische schenking van het grondgebied van De Bilt via de oorkonde aan het Laurensklooster niet.

Sint Patrick

Om half vier en kwart over vier is tweemaal de documentaire over het leven van Sint Patrick te zien. De Ierse heilige die in zijn jeugd vanuit Engeland werd ontvoerd door Ierse rovers en jaren in slavernij doorbracht op het groene eiland. Hij ontsnapte, reisde door heel Europa waar hij in kloosters een geestelijke opleiding volgde en keerde naar Ierland terug als Bisschop om het Christelijk geloof te verbreiden. Een wonderlijk verhaal over een belangrijke persoonlijkheid uit de Ierse historie.

Ierse themareis

Ook de Ierse themareis die van 27 mei tot en met 3 juni aanstaande wordt georganiseerd komt aan bod. Een onvergetelijke reis langs historische plaatsen die zijn bezocht door Willibrord en de ridder die na zijn pelgrimage naar de louteringsgrot van Sint Patrick het Laurensklooster hielp stichten. Acht dagen op reis door een land vol magie en spiritualiteit, verbonden met de Biltse geschiedenis. Er zijn nog plaatsen beschikbaar, meld u snel aan! Belangstellenden kunnen voor informatie, aanmelding en toelichting op de reis in De Schakel terecht.

Bilts hoogkruis

Tenslotte is ook het laatste nieuws over de voortgang van de bouw van het Bilts Hoogkruis te zien in de vorm van een korte reportage die eerder op RTV Utrecht is uitgezonden, een schaalmodel van het hoogkruis en foto's van de voortgang van het werk. Om vijf uur wordt het programma afgesloten.

Samenvatting: Sint Patrick's Day in De Schakel/ImmanuŽlkerk

Plaats: Soestdijkseweg-Zuid 49B Datum/tijd Zaterdag 16 maart: 13.30-17.00

14.00 Opening expositie Leidy Vermeulen 15.00 Rollenspel Keizerin Mathilde 15.30 en 16.15: Filmdocumentaire Sint Patrick

Toegang gratis.