Nieuws over het Bilts Hoogkruis

20 juli 2013 - Ademloze bewondering voor een kunstwerk
Circa twintig belangstellende Biltenaren maakten gebruik van de uitnodiging van de Stichting Bilts Hoogkruis om op 20 juli mee te reizen naar het atelier van Joep Struyk in Den Hout. Zij zagen met eigen ogen hoe beeldhouwer Jelle Steendam in enkele maanden tijd een ruw blok natuursteen heeft omgevormd tot een pareltje van beeldhouwkunst. Het middendeel en het topsegment waren voor de gelegenheid uit het atelier gereden en in de tuin op elkaar gezet, zodat het kruis al even in zijn geheel kon worden bewonderd in het zonlicht.
Beeldhouwer Joep Struyk vertelde de excursiedeelnemers gepassioneerd over het beeldhouwersvak. Een vak waarin het creeren van het eindproduct eigenlijk neerkomt op het weghalen van overtollige steen op de juiste plekken. Daarna vertelden Jelle Steendam en Gert Landman over hun passie: het verwezenlijken van een idee. Dat idee heeft nu echt een tastbare vorm aangenomen. De excursiedeelnemers waren unaniem vol lof en vroegen geinteresseerd naar uitvoeringsdetails en de betekenis van afbeeldingen. Jelle Steendam kreeg een warm applaus voor zijn inspanningen. Penningmeester Herman Steendam dankte met twee flessen 900 Jaar De Bilt-wijn beeldhouwer Joep Struyk voor de gelegenheid het hoogkruis in zijn tuin te mogen bewonderen. En ook de excursiedeelnemers werden hartelijk bedankt voor hun donatie, waarmee zij helpen het hoogkruis te realiseren.

Beeldhouwer Joep Struyk vertelt over de passie van de beeldhouwer.Het Bilts Hoogkruis in bijna volle glorie. Op de voorgrond het voetstuk.Jelle Steendam licht de afbeeldingen toe.Sint Maarten, omringd door de werken van barmhartigheid. Wat een detail!