Layout van het Bilts Hoogkruis
De monumenten hebben de naam ‘hoogkruis’ niet voor niets gekregen. Sommige zijn wel vier tot zeven meter hoog. Typerend voor de Keltische hoogkruisen is de ring die de vier armen van het kruis verbindt. Verder de rijke decoratie met bijbelse afbeeldingen en keltische vlechtpatronen. Denk hierbij aan de ‘Keltische knoop’, een in allerlei patronen vervlochten lijn die in veel vormen van kunst voorkomt. Maar ook spiralen en plant- en diermotieven komen in de Keltische (beeldhouw)kunst veel voor.
Het Bilts hoogkruis is verrezen in het Van Boetzelaerpark, ingang Kerklaan, niet ver van de duiventil, met zicht op het KNMI-terrein waar ooit het Vrouwenklooster stond. Hoewel het kruis vanwege deze historische link in de kern De Bilt is geplaatst, is het nadrukkelijk een geschenk aan de inwoners van alle kernen van de huidige gemeente De Bilt. Centraal in de cirkel staat bijvoorbeeld Sint Maarten afgebeeld. Hij kijkt ook in de richting van Maartensdijk.
Op het kruis staan, naast bijbelse afbeeldingen, ook voorstellingen van belangrijke personen en gebeurtenissen uit de lokale geschiedenis van onze dorpskernen. Het kruis is verder gedecoreerd met Keltische motieven en patronen. Hieronder kunt u delen van het hoogkruis aanklikken, waarna u kunt zien welke afbeeldingen er allemaal op het kruis staan.
West | Noord | Oost | Zuid |